Ηλίας Χατζηιωάννου

Elias Hadjioannou

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιώ την τεχνική Bowen για αρκετά χρόνια, εξακολουθώ ακόμα να εκπλήσσομαι με τον τρόπο που λειτουργεί.

Ονομάζομαι Ηλίας Χατζηιωάννου. Κατάγομαι από την Ξυλοτύμβου της Επαρχίας Λάρνακας-Κύπρου

Εκπαίδευση

  • Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης), 1990
  • Πτυχιούχος τεχνικής Bowen (“The Bowen Therapy Academy of Australia”), 2012
  • Δάσκαλος στην τεχνική Bowen (“The Bowen Therapy Academy of Australia”), 2016

Στην πορεία της καριέρας μου ως φυσικοθεραπευτής έχω αποκτήσει επίσης τους πιο κάτω τίτλους μετά από σχετική επιμόρφωση:

  • Βελονιστής Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής -Traditional Chinese Medicine Acupuncture (Βελονισμός, Ωτοβελονισμός, Βεντούζες, Βοτανολογία, Tuina massage, Moxa, ηλεκτροβελονισμός) από το Jiangaxi University of Chinese Medicine China και άλλες τρεις αναγνωρισμένες Ακαδημίες (Ελλάδας, Αγγλίας, Γερμανίας) Συνεχής επιμόρφωση από το 2000 μέχρι και σήμερα…
  • Kaltenborn Manual Therapy
  • Mulligan Manual Therapy
  • Ξηρή Βελόνα
  • Myofascial Release and Trigger Point Therapy
  • Therapeutic Taping
  • Kinesiotaping
  • Fibrolysis
  • CO2 Therapy
  • Παράλληλα, συμμετείχα σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια Φυσικοθεραπείας και Αθλητιατρικής.

Επαγγελματική εμπειρία

Το 1990, που αποφοίτησα, εργάστηκα στο φυσικοθεραπευτήριο Οδυσέα Δημητρίου, στη Λάρνακα και από το 1991 διατηρώ το δικό μου, το «Αλεξάνδρειον  Φυσικοθεραπευτικόν Κέντρον ΛΤΔ» στην Ξυλοτύμβου.
Παράλληλα, από το 1993 μέχρι 2016 διατελούσα φυσικοθεραπευτής ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίζεται στο Κυπριακό Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας, τον «ΕΘΝΙΚΟ ΑΧΝΑΣ» ,και από το 2020 μέχρι σήμερα στην «ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΟΣ» και άλλων πολλών ομάδων στα πρωταθλήματα Β΄, Γ΄, Δ΄ Κατηγορίας και αγροτικό πρωτάθλημα.

Κοινωνική δράση

Με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή συμμετείχα στις πιο κάτω δράσεις:

  • Εθελοντής Φυσικοθεραπευτής των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004
  • Φυσικοθεραπευτής της Κυπριακής Αποστολής Μεσογειακών Αγώνων «Πεσκάρα 2009»
  • Φυσικοθεραπευτής της Εθνικής Ομάδας 13ων και 14ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (Κύπρος 2009/ Λίχτενσταϊν 2011)
  • Φυσικοθεραπευτής της Κυπριακής Ολυμπιακής Αποστολής Ολυμπιακών Αγώνων – Λονδίνο 2012
  • Έχω διατελέσει Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (2008-2010), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για έξι χρόνια.
  • Υπήρξα οργανωτικό στέλεχος, στη δημιουργία και διοργάνωση του 1ου και 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας (2008/2010) του Π.Σ.Φ., καθώς και διοργανωτής στα σεμινάρια: Kinesiotaping, Myofascial Realease and Trigger Point, Manual Therapy, Βελονισμού κ.α.
  • Επίσης είμαι διοργανωτής όλων των σεμιναρίων της τεχνικής Bowen στην Κύπρο.

Από το 2016, μέχρι σήμερα 2022, ως δάσκαλος της τεχνικής, έχω ξεκινήσει 12 δικές μου ομάδες, σε Κύπρο και Ελλάδα, με 100 περίπου μαθητές…

H τεχνική Bowen στη ζωή μου ως φυσικοθεραπευτής

Πώς γνώρισα την τεχνική

Το 2006 άκουσα για πρώτη φορά για την τεχνική Bowen από έναν θείο μου, ο οποίος είχε σοβαρό πρόβλημα με τον ώμο και τον αυχένα του για αρκετά χρόνια. Εφαρμόζοντας την τεχνική Bowen με τον κ. Ανδρέα Ζόππο, το πρόβλημά του θεραπεύτηκε εντελώς. Ο θείος μου μίλησε στον κ. Ζόππο για μένα κι εκείνος ήθελε να με γνωρίσει. Όταν μου το ανέφερε, εγώ το απέφευγα για διάφορους λόγους. Καταρχάς, δεν πίστευα ότι λειτουργεί ως τεχνική και Παράλληλα, εκείνο τον καιρό ήμουν υπεύθυνος για τη διοργάνωση σεμιναρίων για άλλες γνωστές τεχνικές στον χώρο των φυσικοθεραπευτών, όπως Kinesiotaping, Myofascial and Trigger Point, Manual Therapy και Βελονισμού, και δεν ήθελα να ασχοληθώ με μια ακόμα τεχνική, για την οποία είχα σοβαρές αμφιβολίες.

Τελικά μετά από δύο χρόνια, στις αρχές του 2008, ο κ. Ζόππος ήρθε ο ίδιος από μόνος του στο φυσικοθεραπευτήριό μου. Ενώ έκανα μια θεραπεία σε ένα βρέφος που έκλαιγε ασταμάτητα, μου ζήτησε την άδεια να βοηθήσει και αφού του επέτρεψα, κατάφερε να κάνει το μωρό να σταματήσει το κλάμα με δύο μόνο κινήσεις. Έτσι μπόρεσα να συνεχίσω ανενόχλητος τη δουλειά μου. Αυτό το περιστατικό μου κίνησε το ενδιαφέρον και με προβλημάτισε. Άρχισα να αναρωτιέμαι αν τελικά θα έπρεπε να γνωρίσω τη μέθοδο αυτή. Ύστερα από αρκετές ώρες συζήτησης, του υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να φτιάξω μια ομάδα για σεμινάριο.

Τελικά, τον Μάιο του 2008 κάναμε το πρώτο σεμινάριο με δάσκαλο τον κ. Αντρέα Ζόππο, ο οποίος είχε έρθει από την Αυστραλία. Ένα τετραήμερο γεμάτο εκπλήξεις και διαδικασίες τελείως καινούργιες, μια προσέγγιση πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες γνωστές τεχνικές. Όλοι μας εκπλαγήκαμε με τις γνώσεις και τις ικανότητες αυτού του δασκάλου. Μας μίλησε για τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής, που ομολογουμένως κανένας μας δεν πίστεψε στην αρχή. Δεν είχαμε όμως ούτε κάποιον άλλον στην Κύπρο με εμπειρία εφαρμογής της τεχνικής για να μας επιβεβαιώσει ή για να μας διαψεύσει τους ισχυρισμούς του δασκάλου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μας είπε πως η τεχνική αυτή είναι ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή. Μας τόνισε μάλιστα ότι αυτή η τεχνική θα μας «λύσει τα χέρια», δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ασθενείς, οι οποίοι με την κλασική φυσικοθεραπεία δεν είχαν καμιά βελτίωση. Και πράγματι είχε απόλυτο δίκιο. Είναι κάτι που το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά.

Η εμπειρία μου στην τεχνική

Από την πρώτη επαφή μου με την τεχνική το 2008 μέχρι και σήμερα το 2022, είχα την τύχη να συμμετάσχω σε πάνω από 200 σεμινάρια επιμόρφωσης για την τεχνική Bowen, δίπλα στον μέντορα-δάσκαλό μου κ. Ανδρέα Ζόππο, ως εκπαιδευόμενος, βοηθός, μαθητευόμενος δάσκαλος και δάσκαλος της εν λόγω τεχνικής , στην Κύπρο ,Ελλάδα. Ρουμανία. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια πάνω από 250 φυσικοθεραπευτές. Η συμμετοχή μου στα σεμινάρια αυτά δίπλα στον έμπειρο δάσκαλό μου, μού έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω ποικίλες εμπειρίες και γνώσεις σε θέματα θεραπειών και διδασκαλίας.

Από το 2016, ως δάσκαλος της τεχνικής, έχω ξεκινήσει 12 δικές μου ομάδες, σε Κύπρο και Ελλάδα, με 100 περίπου μαθητές…

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιώ την τεχνική Bowen για αρκετά χρόνια, εξακολουθώ ακόμα να εκπλήσσομαι με τον τρόπο που λειτουργεί. Το πιο εντυπωσιακό στην τεχνική αυτή, είναι ότι με τόσο απλές κινήσεις, πετυχαίνει κανείς τόσα καλά και άμεσα αποτελέσματα.

Έχω σπουδάσει και έχω εφαρμόσει όλες τις τεχνικές που προανέφερα με πολύ καλά αποτελέσματα, επί σειρά ετών. Η πολύχρονη εμπειρία μου, μού επιτρέπει να συγκρίνω την τεχνική του Bowen με αυτές τις μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιώ καθημερινά και τελικά καταλήγω να την προτιμώ στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών για τους πιο κάτω λόγους:

  • για τον φυσικοθεραπευτή, αποτελεί μια ευχάριστη και ξεκούραστη τεχνική
  • η τεχνική Bowen έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε πολλές ομάδες ασθενών, χωρίς επιπτώσεις ή λόγους ανησυχίας, ακόμα και σε ευαίσθητες ομάδες, όπως βρέφη και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • για τους ασθενείς, είναι μια τεχνική χαλαρωτική και καθόλου επίπονη, δεν προκαλεί ανησυχία ή φόβο, όπως πιθανόν να συμβαίνει με άλλες τεχνικές όπως π.χ. βελονισμός, manual therapy, κτλ.
  • τα αποτελέσματά της τεχνικής είναι τις περισσότερες φορές θεαματικά και άμεσα, σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών
  • διευκολύνει επίσης το πρόγραμμα των ασθενών, αφού οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες

Έρχομαι, λοιπόν, τώρα να παραδεχτώ ότι όλα αυτά τα «απίστευτα» που μας έλεγε τότε ο δάσκαλός μας επιβεβαιώνονται και με το παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια η τεχνική αυτή, είναι πολύ δημοφιλής. Την παραδέχτηκαν και τη συστήνουν πολλοί γιατροί και έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση και διεύρυνση του πελατολογίου των φυσικοθεραπευτών που ζητά την εν λόγω τεχνική.

Με όλο το σεβασμό που τρέφω προς το επάγγελμα και σ’ όλες τις μεθόδους φυσικοθεραπείας, συστήνω ανεπιφύλαχτα την τεχνική Bowen και τολμώ να προβλέψω πως θα είναι η «τεχνική του μέλλοντος». 

Προτρέπω λοιπόν τους ασθενείς μου αλλά και τους συναδέλφους μου να τη γνωρίσουν. Το γιατί θα το καταλάβουν μετά την εφαρμογή της…

Ηλίας Χατζηιωάννου
Αναγνωρισμένος δάσκαλος της τεχνικής Bowen
Πτυχιούχος της Ακαδημίας Bowen της Αυστραλίας (Bowtech)